Despre

Subiectul unirii Republicii Moldova cu România ocupă un loc din ce în ce mai important pe agenda publică din cele două state. Întrucât acest proces este posibil doar prin voința ambelor părți, ne-am propus în primă fază studierea sociologică a acestei voințe, la nivelul întregii populații din Republica Moldova.

Discuțiile care se poartă în ultimul timp la nivel politic, al organizațiilor obștești și în presă au împărțit populația Republicii Moldova în două tabere principale, PRO și CONTRA, la mijloc fiind acei cetățeni care nu și-au format o părere despre acest subiect ori nu se declară interesați. Considerăm că este esențial pentru păstrarea armoniei în societatea moldovenească să fie cunoscută public proporția cetățenilor cu drept de vot care se poziționează favorabil, respectiv nefavorabil față de subiectul unirii.

În luna aprilie, mai multe cercetări întreprinse pe teren vor releva acordul sau dezacordul populației din municipiul Chișinău față de subiect. Astfel, în perioada 1-14 aprilie, întreaga populație va fi chemată să își exprime părerea. Pentru că nu există răspunsuri bune sau rele, în cadrul cercetării vor fi luate în considerare toate răspunsurile, adevărate, sincere sau nu. Întrebarea va fi una închisă, precodificată, cu două variante posibile de răspuns, iar chișinăuenii vor putea alege pe aceea care corespunde opiniei lor, cu ,,DA” sau „NU”.

Rezultatele vor pune în evidență primele cifre brute în formă procentuală, privind intențiile chișinăuienilor la un eventual referendum național despre unire. Un aspect la fel de important de relevat va fi și proporția cetățenilor care aleg să se exprime pe această temă, participarea la această consultare populară nefiind obligatorie, ci voluntară, la latitudinea fiecărui cetățean. Gradul de participare va indica nivelul de interes și de informare al oamenilor din capitală în raport cu tema.

Din a doua jumătate a lunii aprilie, cercetarea continuă cu o altă serie de studii cantitative și calitative de tip sondaj. De data aceasta bazate pe eșantioane reprezentative și focus-grupuri, studiile sociologice vor intra în profunzimea temei pentru a înțelege mai bine rezultatele primei consultări populare.

Această a doua parte a cercetării își propune să măsoare nivelul de cunoaștere al cetățenilor cu privire la subiectul unirii, să indice sursele de informare pe care și-au bazat opțiunea pro sau contra, precum și motivația sau raționamentul în virtutea căruia diversele categorii sociale se plasează favorabil sau nefavorabil față de unire.

Vor fi avute în vedere criteriile standard ale efectuării unei cercetări sociologice valide, respectiv eșantionarea după rigori științifice a publicului sondat, conform datelor la zi oficiale, furnizate de Biroul Național de Statistică al Moldovei și Comisia Electorală Centrală.

Este cea mai amplă cercetare publică pe acest subiect de la înființarea Republicii Moldova până în prezent și solicităm ca și alte instituții interesate să-și dea concursul pentru buna desfășurare a studiilor, în beneficiul adevărului din punct de vedere științific al rezultatelor cercetării.

Efectuarea acestui amplu studiu se conturează ca fiind importantă și pentru exercitarea libertății de expresie în societatea moldovenească. Rezultatele studiului au potențialul de a îmbogăți cu argumente obiective dezbaterea publică referitoare la unire, prin intermediul cifrelor interpretate de sociologi independenți.

Cercetarea își propune așadar ca scop secundar să radiografieze nivelul de maturitate și sănătatea democrației din Republica Moldova, prin abordarea științifică și fără părtinire a unui subiect de interes și insuficient analizat: unirea cu România.

  • Contact

    LOGO-FINAL-CSPE.png

    CENTRUL SOCIAL-POLITIC EUROPEAN

    str. Mihai Eminescu 68, et.1, of.3, Chișinău, R.Moldova

    +373 797 66666

    [email protected]

     

    Ne puteți lăsa un mesaj mai jos: